Tomi Tölli Havaintoja maailmalta ja maailmasta

Mikä Afrikassa mättää? Siitä täytyy ottaa selvää

  • Mikä Afrikassa mättää? Siitä täytyy ottaa selvää

 

Afrikka on manner, jota kohtaan minulla on suuria ennakkoluuloja. Tämän tunnustan rehellisesti. Kenties enemmän kuin mitään muuta maanosaa. Suomen mediaan kantautuvat uutiset ovat lähtökohtaisesti huonoja. Sotia ja levottomuuksia, korruptiota ja taloudellista alisuoriutumista. Hiv ja Ebola. Asiat tuntuvat menevän vain ja ainoastaan päin seiniä. Ei liene siten ihme, että mielikuvani eivät ole mairittelevia.

 

Toisaalta Afrikka on valtava maanosa eikä sen maita kaiketi sovi mitenkään koplata yhteen kategoriaan. Aivan yhtä vähän, tai jopa vielä vähemmän, kuin Euroopasta voidaan puhua homogeenisena kulttuurillisena ja maantieteellisenä alueena. Lisäksi osa maista on luonnonvaroiltaan sangen rikkaita, jonka voisi kuvitella näkyvän jotenkin myös paikallisten asukkaiden elämässä ja yhteiskunnan toimivuudessa. Eivät kai kansainväliset yritykset aivan kaikkea hyvinvointia kuitenkaan pysty vaikkapa erinäisistä kaivoksista ulosmittaamaan. 

 

Tällaiset olivat ristiriitaiset, vuosien varrella uutisvirran perusteella muodostamat käsitykseni Afrikan mantereesta. Ovatkohan ne lainkaan oikeita? Olenko mediapelin uhri?

 

Tätä ei yksinkertaisesti voi tietää muuten kuin menemällä itse katsomaan mistä on kysymys. Joulukuun ensimmäisenä näin teinkin. Tarkoitus on tulevan talven aikana ajaa maanteitse  Afrikan manner enemmän tai vähemmän läpi etelästä pohjoiseen. Taakse tässä vaiheessa ovat jääneet Etelä-Afrikka ja Namibia. Juuri nyt työn alla on Botswana. Tunnustettava on, että käsitykseni ovat jo hieman muuttuneet. Ne muuttunevat vielä lisää.

 

Matkani etenemiseen voi perehtyä seikkaperäisemmin matkablogissani osoitteessa rantapallo.fi/havaintoja. Sosiaalisessa mediassa paras seurantakanava lienee osoite facebook.com/havaintoja. Vaikka en voine täysin maailmanpoliittisia pohdiskelujakaan välttää, lienee kyseessä enemmän matkakertomus. Siispä se kuulunee luontevasti paremmin matkablogiin, eikä niinkään tänne.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Mitä itse olen ymmärtänyt, on Välimeren ja Kap kaupungin välillä lähinnä epämiellyttäväviä kohtaamista paikallisten kanssa, jotka haluavat rahaa matkaajilta.

Tosin toivon olevani väärässä tässä asiassa, koska monessa muussa maassa, jopa sotaa käyvässä maassa olen tavannut ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita muista ihmisistä, myös muussa mielessä kuin rahan saamisessa.

Suomella on vielä asiat helvetin paljon paremmin kuin useamalla muilla maailla. Mutta on käsittämätöntä, että viimeaikoina ollaan kaikki hyvät asiat Suomessa lopettamassa ja annetaan ilmaiseksi kaikki kaivokset ja muut arvokkaat asiat pois.

Amerikan/Europan ja Suomen sopimuksen mukaan saa ilmaiseksi kaikkien kaivosten tuotteet maasta. Tosi hyvä diili! Ehkä pitäisi muuttaa reissun lopuksi Kap Kaupunkiin. Siellä sentään vielä ymmärretään esim. kullan arvo!

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Suomi on maailman mittakaavassa äärimmäisen hyvä maa, tästä olen täysin samaa mieltä. Tosin talven ei tarvitsisi olla aivan niin pimeä kuin se on. Mutta toisaalta Suomi ja suomalaiset varmaankin olisivat erilaisia ellei tuota pimeää ja kylmää vuodenaikaa olisi, joten hyvä kai niin.

Kohtaamiset maailmalla, varsinkin köyhissä maissa, ovat haastavia. Itse lähtökohtaisesti oletan kanssani keskustelemaan ryhtyvän haluavan minulta jotain. Tämä on tavallaan surullistakin, mutta käytäntö(kin) on opettanut tähän. Toisaalta on syytä muistaa, että kaikista maista vilpittömiä ihmisiä löytyy. Tavallisia ihmisiä lopulta kaikissa maissa asustaa, olen todennut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

CNN julkaisi viitisen vuotta sitten tutkimuksen, jossa kartoitettiin mitkä paikat Afrikassa miellettiin parhaiksi elinalueiksi. Kaupungeista parhaiksi nousivat Kap Kaupunki ja Nigerian Abuja.

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Kiintoisaa. Mitenhän moiseen tulokseen päätyivät ja millaisa mittareita käyttäen. Kapkaupungin näin itse jokunen viikko takaperin, ja en epäile etteikö se ihan pätevä paikka olisi asua. Abujastakin olen kuullut jonkinlaista hyvää, eräs ystäväni nimittäin asusti siellä jokusen vuoden. Nigeria sinänsä ei taida olla maista kaikkein miellyttävin. En ole käynyt.

Namibia yllätti minut positiivisesti. Tiedä sitten oliko yksikään sen kaupungeista CNN:n listalla. Pieniähän ne tosin ovat, väkeä koko suuressa maassa kun ei ole kuin kaksi miljoonaa.

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Tämä kartta on aika hämmentävä. Itsekin siihen törmäsin ennen reissuun lähtöäni. Ja totta on, että täällä teitä riittää ajettavaksi. Välimatkat ovat pitkiä.

Jonas Hellgren

Suosittelisin tuohon reitin loppupäähän pientä muutosta, ja käyntiä Pohjois Sudanin Kuningaskunnassa. Ei tarvitse viisumia, eikä ilmeisesti edes passia. Ei tosin taida kunkkukaan olla paikalla, joten voisit vaikka yrittää tehdä vallankaappauksen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bir_Tawil

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Saapa nähdä miten reitin loppuosa lopulta lutviintuu, vielä se ei täysin selvää ole. Ideaalia olisi ajaa tuo auto ihan Egyptiin asti ja laivata se sitten Eurooppaan. Toisaalta Egypti on kuulemma tällä hetkelläkin aika hankala paikka mennä. Saapa nähdä miten tässä käy.

Ei taida Bir Tawiliin mennä teitä. Kiintoisa paikka sinänsä, kolmio joka ei ole kolmio, alue jota kukaan ei halua. Ehkä siellä voisi käydä vetämässä Suomen lipun salkoon. Saisimme mekin vihdoin siirtomaan, tosin toistasataa vuotta myöhässä.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Se miten itse olen Afrikan tilanteen ymmärtänyt, niin esim luonnonvaroista saatavat rikkaudet jäävät valtioiden virkamiesten käsiin. Raha ei "valu" yhteiskunnan alimmille tahoille, vaan tosiaan jämähtää sinne ylimmän portaan taskuun. Sitä voitaisiin korruptioksi kai kutsua.

Sitten voikin miettiä, että eikö raha käyttäydy Euroopassakin tällä hetkellä samalla tavalla? Rikkaat varastoivat rahaa veroparatiiseihin ja korkeissa viroissa olevat henkilöt voivat rohmuta itselleen korkeapalkkaisia suojatyöpaikkoja ja kaikenalaisia "bonuksia" sen minkä ehtivät, jolloin raha ei jakaannu tasapuolisesti.

Ja mitä tulee "paikallisten ja turistien kiusallisiin kohtaamisiin" Afrikassa, niin eiköhän tuo kiusallisuus perustu siihen, että paikallisten ja turistien välillä on ennakkoluuloja. Ja ennakkoluulo ei ole yksistään sen paikallisen ihmisen syytä. Jos on turistina Afrikassa niin parasta olisi käyttäytyä siten, ettei anna pelkästään "moi olen rikas länsimainen joka tuo tähän maanosaan vain rahaa"- mielikuvaa itsestään. Paikalliset ovat ystävällisiä sinulle jos olet ystävällinen heille. Ennakkoluulo on vain ensin saatava rikotuksi. Sen ennakkoluulon voi rikkoa ihan yhtä hyvin turistin roolissakin oleva henkilö, ei siihen pakosti tarvita paikallisen ihmisen aloitetta.

Toimituksen poiminnat