*

havaintojamatkanvarrelta

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 33 min 56 s sitten

Ylelle uusi päätoimittaja – siirtyy Aamulehdestä

1 tunti 48 min ago
Ylen hallitus on nimittänyt Jouko Jokisen yhtiön suomenkielisen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi.   Jokinen on työskennellyt vuodesta 2010 Aamulehden vastaavana päätoimittajana, sitä ennen Satakunnan Kansan vastaavana päätoimittajana ja kustantajana sekä päällikkötehtävissä Helsingin Sanomissa.   Yle kertoo tiedotteessaan, että yhtiön hallitus painotti valinnassa nimenomaan Jokisen pitkää journalistista kokemusta.  

Rakentajista pula Helsingissä – ylitarjontaa Kainuussa

1 tunti 54 min ago
Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä on lisääntynyt keväästä ja vuoden takaisesta, selviää työ- ja elinkeinoministeriön julkistamasta ammattibarometrista. Barometri paljastaa myös, että työvoimapulassa ja työvoiman ylitarjonnassa näkyy vahva alueellinen vaihtelu ammattien sisällä.  

Kysely: Pankinjohtajat odottavat vilkasta menoa lainatiskeillä

2 tuntia 53 min ago
Kotitaloudet ovat kysellet luottoja kolmannella vuosineljänneksellä selvästi vilkkaammin kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, paljastaa Finanssiala ry:n tekemä tuore Pankkibarometri.   Pankkibarometriin vastanneet suomalaiset pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien oman asunnon hankintaa, remontointia tai peruskorjauksia varten otettujen lainojen olevan suosittuja jatkossakin.

Meksikon järistys – 149 ihmistä menehtynyt, joukossa lapsia

3 tuntia 35 min ago
Meksikon maanjäristyksessä on alustavien tietojen mukaan menehtynyt 149 ihmistä. Asiasta kertoo muun muassa Meksikon valtio-omisteinen uutistoimisto Notimex. Järistyksen uhrien joukossa on myös lapsia.   7,1 magnitudin järistys vavisutti keskistä Meksikoa ja romahdutti rakennuksia maanantaina kello 13.14 paikallista aikaa. Järistyksen keskipiste oli Méxicosta noin 120 kilometriä etelään.   Presidentti Enrique Peña Nieto on julistanut hätätilan alueille, joille järistys iski.  

Koripallon arvoturnaukset kaukana jalkapallon hypestä

19.9.2017 23:39

Koripallon EM-turnaus oli Helsingissä Suomen pelien osalta hienoa seurattavaa. Susijengi veti jokaiseen otteluunsa yli 12 000 katsojaa ja tunnelmassa oli totisesti arvoturnauksen tuntua.

Pudotuspeleissä Turkin Istanbulissa Helsingin Susijengi-tunnelmasta ei ollut Suomen ja Italian ottelussa tietoakaan. Katsojamäärä oli 1411.

JYPillä vahva alku Liigassa, Jukuritkin voitti viimein

19.9.2017 22:58

Legendaarisen Jarkko Immosen riveihinsä takaisin saanut JYP on aloittanut kautensa jääkiekon Liigassa ryminällä. Tiistaina kärkiottelussa JYP voitti Lukon Jyväskylässä 4-1 ja säilytti paikkansa sarjataulukon kärjessä.

- Ei vieläkään mikään huippupeli, mutta ihan hyvä kuitenkin. Vaikka ollaan voitettu, niin aika kyseenalaisia pelejä on ollut. Me on paljon menetetty kiekkoja ja annettu vastustajalle paikkoja sitä kautta. Nyt kuitenkin pelattiin aika tasapainoinen ottelu. Lukko ei oikein päässyt kääntämään eikä käyttämään omia vahvuuksiaan, kommentoi Immonen JYPin nettisivuilla.

Uusi huoli alkoholilaista: 5,5 % loisi ruokakauppaan ulkomaisen oluen markkinat?

19.9.2017 21:02

Eduskunnassa nousi esiin uusi huoli liittyen alkoholilain uudistukseen, jota käsiteltiin tänään ensimmäistä päivää suuressa salissa. Kiistelty prosenttirajan korotus ruokakaupoissa voisikin houkutella Suomen markkinoille ulkomaisia panimotuotteita suomalaisten kustannuksella.

Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajan korotuksesta omatuntonsa mukaan, sillä hallitus ei päässyt sopuun siitä, voisiko 5,5-prosenttisia alkoholijuomia myydä myös ruokakaupoissa. Äänestyksestä odotetaan erittäin tiukkaa.

Trump uhkasi tuhota Pohjois-Korean täysin – odotettu puhe kesti 41 minuuttia

19.9.2017 20:24

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt ensimmäisen puheensa YK:n yleiskokouksessa. Odotettu puhe sisälsi suoranaisen uhkauksen Pohjois-Korealle, kertoo Talouselämä.

–Rakettimies tekee itsemurhaa, jyrisi Trump ja tarkoitti siis useita ohjuskokeita tehnyttä Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong-Unia.

Trump uhkasi tuhota Pohjois-Korean täysin, jos maa uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia.

Ministeri Tiilikainen Fennovoiman ydinvoimalan viivästymisestä: ”Tärkeintä on turvallisuus”

19.9.2017 19:54

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi Uudelle Suomelle Fennovoiman tavoiteaikataulun lykkääntymistä. Hänen mukaansa Säteilyturvakeskus (STUK) on ratkaisevassa asemassa.

Fennovoiman ydinvoimayhtiö kertoi maanantaina, että se joutuu lykkäämään omaa tavoiteaikatauluaan Hanhikiven voimalan rakentamisessa. Yhtiö oli aiemmin kaavaillut voivansa saada hallitukselta rakentamisluvan vielä ensi vuoden aikana. Voimalan suunnitteluaineiston toimitus STUK:lle on kuitenkin viivästynyt ja nyt yhtiö arvioi, että rakentamislupa voitaisiin myöntää vuonna 2019.

Kanta vaihtui – kääntyikö takki? Touko Aalto paljastaa alkoholilinjansa

19.9.2017 19:15

Vaalikonevastauksessaan hän vielä kannatti vahvojen oluiden ja jopa viinien tuomista kauppoihin, mutta nyt hän ei ole valmis äänestämään nelosoluita ruokakaupan hyllylle. Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto selvittää nyt, kääntyikö takki ja mikä hänen alkoholipoliittinen linjansa on.

–Montaa erilaista olutta virtaa tässä, eikä varmastikaan yksikään puolue eduskunnassa pysty muodostamaan yhtenäistä kantaa tähän asiaan, Aalto pohtii Uuden Suomen haastattelussa.

Näkökulma: Aamulehden kielihaaste – Uudelta Suomelta oma linjaus

19.9.2017 18:43

Tamperelainen Aamulehti teki palveluksen tasa-arvolle nostamalla esiin mies-päätteiset tehtävänimikkeet, joiden käyttäminen ohjaa ajatteluamme. Lehti valitsi vastaavan päätoimittajansa Jouko Jokisen johdolla linjan, jonka mukaan se ottaa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit.

Uudessa Suomessa Aamulehden avaus on herättänyt keskustelua, kuten varmaan lähes kaikissa suomalaisissa laatumedioissa. Peruslähtökohtaa pidämme US:ssa hyvänä: sukupuolittuneesta kielestä on hyvä päästä eroon.

Alkoholilaki: Eduskunnassa syytettiin vihreitä joista moni vaihtoi kantansa täysin

19.9.2017 17:58

Eduskunnan lähetekeskustelussa alkoholilain uudistuksesta nousi tänään esiin joidenkin vihreiden kansanedustajien muuttunut kanta siitä, pitäisikö vahvempien oluiden myyminen ruokakapoissa sallia.

Asian nosti esiin kansanedustaja Timo Heinonen (kok.), joka arvosteli kovin sanoin vihreiden mielenmuutosta. Tänäisessä istunnossa vihreiden joukosta prosenttirajan korotusta vastustivat äänekkäimmin Outi Alanko-Kahiluoto sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Vihreiden Aalto: ”Fennovoima on täysin vastuuton hanke”

19.9.2017 16:03
Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto katsoo, että Fennovoiman ydinvoimalaa ei olisi koskaan pitänyt hyväksyä. Hän pelkää, että hanke saattaa koitua vielä kalliiksi veronmaksajille.   –Ei vihreiden viesti ole mihinkään kadonnut tässä taustalla. Kyllähän tuo on täysin vastuuton hanke kaikilta osin: ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta, kotimaisen uusiutuvan energiatuotannon kannalta sekä kansantaloudellisesti, toteaa Aalto Uudelle Suomelle.  

Ylikomisario: Uusi ilmiö tuli Suomeen – poliisia painostetaan ja mustamaalataan

19.9.2017 14:31

Suomessa on virinnyt uusi ilmiö, jossa poliisia painostetaan vaikuttamistarkoituksessa etenkin somessa, kertoo ylikomisario Jari Taponen Poliisiammattikorkeakoulusta Uudelle Suomelle. Hänen mukaansa ensimmäiset merkit huolestuttavasta ilmiöstä ilmaantuivat keväällä.

Taposen mukaan tarkoitus on trollauksen kautta murentaa poliisin uskottavuutta ja painostamalla pyrkiä estämään virkavaltaa toteuttamasta lakisääteisiä tehtäviään.

–Se on yleismaailmallinen juttu, joka on näyttäytynyt Suomessa keväästä lähtien, Taponen kertoo Uudelle Suomelle.

Alle 16-vuotiaiden tyttöjen hyväksikäyttöjuttuun liittynyt ulkomaalaismies jäi kiinni

19.9.2017 14:08

Tyttöseurueen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittynyt kolmas epäilty on tavoitettu Saksasta, kertoo Joensuun poliisi. Kahden muun miehen osalta tapaus on jo käsitelty Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Toinen miehistä tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja toinen raiskauksen yrityksestä.

Näkökulma: Tässä teille viinalaskelma, hyvät kansanedustajat

19.9.2017 12:28

Eduskunta saa viimein käsiteltäväkseen esityksen uudeksi alkoholilaiksi. Käsittelystä odotetaan poikkeuksellisen vauhdikasta poliittista teatteria, sillä alkoholi herättää suuria intohimoja niin kansassa kuin heidän edustajissaan.

Väittelyn tikunnokkaan on nostettu nelosoluen tuominen kauppoihin sekä niin kutsutut limuviinat. Termin taakse on verhottu erityisesti suomalainen olympialegenda gin long drink, joka siis nyt halutaan kauppojen hyllyille. Viinaa eli alkoholia sekään ei saa sisältää yhtään sen enempää kuin kauppojen oluet ja siideritkään.

Valtio ei maksa ”taloustieteen huippuyksikköä” budjetista – laskun kuittaavat yliopistot ja keskuspankki

19.9.2017 11:59

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tiistaina esittelemä uusi taloustieteen huippuyksikkö on tarkoitus saada käyntiin ilman valtion lisärahoitusta.

Valtion ensi vuoden budjetissa ei ole varattu hankkeelle rahoitusta, eikä sitä ole luvassa jatkossakaan. Tutkimuslaitoksen maksajiksi ovat ilmoittautuneet Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto sekä Suomen Pankki ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Valtteri Bottas ”hyytyi” kesätauon jälkeen

19.9.2017 11:55

Lewis Hamilton palasi elokuun lopulla Formula ykkösten kesätauolta vahvassa vireessä. Hän on voittanut kaikki kolme kesätauon jälkeistä kisaa ja johtaa MM-sarjaa 28 pisteen turvin.

Hamilton on mestaruustaistossa etulyöntiasemassa. Ajamatta on kuusi kisaa ja moni tulevista radoista sopii hyvin Mercedeksen autolle. Singaporen kisan voitto viime sunnuntaina saattoikin olla Hamiltonille todella merkittävä, koska Ferrarin piti olla Singaporessa vahvoilla.

Hallitus pistää korjausvelkaan 453 miljoonaa euroa – väyläpotti kasvaa taas

19.9.2017 11:52

Hallitus kasvattaa liikenneverkon ylläpidon ja rakentamisen budjettia ensi vuodelle. Liikenneverkolle esitetään koko vuodelle 2,0 miljardin euron määrärahaa, josta ylläpidon eli perusväylänpidon budjetti on 1,4 miljardia.

Perusväylänpidon 1,4 miljardista eurosta 453 miljoonaa ohjataan väylien eli teiden, junaratojen ja vesiväylien, korjausvelan vähentämiseen.

Työttömyysturvamenot pienenevät – opiskelijoiden asumistuen muutos maksaa 200 milj. euroa

19.9.2017 11:47

Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti kasvaa ensi vuonna noin 360 miljoonalla eurolla noin 15 miljardiin euroon. Summasta käytetään eläkemenoihin 31 prosenttia, perhe- ja asumistukiin 29 prosenttia, työttömyysturvaan 18 prosenttia ja sairausvakuutuksiin 14 prosenttia.

Työttömyysturvaan kohdistetaan ensi vuonna 2,7 miljardia euroa, mikä on 168 miljoonaa vähemmän kuin tänä vuonna. Ministeriön mukaan muutos johtuu pääasiassa työttömyysasteen pienenemisestä.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat