havaintojamatkanvarrelta

Kaikki blogit puheenaiheesta Itä-Ukraina

Suomalaisia rauhanturvaajia Ukrainaan?

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen pitää olla mukana rauhanturvaoperaatiossa Ukrainassa, jos sellaisesta YK:n puitteissa sovitaan. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva täsmensi tänään, että mukaan tarvitaan EU:n suuria jäsenmaita, olivat ne sitten Naton jäsenmaita tai eivät. Julkisuudessa on keskusteltu 20.000 rauhanturvaajan joukosta.

Tapaus MH17 – kolme vuotta alasampumisesta

Tasan kolme vuotta sitten aurinkoisena kesäpäivänä 17.7.2014 putosi Itä-Ukrainassa Donetskin alueella Graboven kylän läheisyydessä noin 40 kilometriä Venäjän virallisesta rajasta suuren kokoluokan Malaysian Airlinesin Boeing 777-matkustajalentokone. Lentokone oli lähtenyt matkaan Amsterdamista määränpäänään Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur. Kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet saivat surmansa, yhteensä 298 uhria.

Vladimir on Ukrainassa

Muistattehan, miten Itä-Ukrainasta piti tehdä Novorossija? Muuan Johan Bäckman vaati, että Ukrainan suurlähetystö poistuu Suomesta ja Donbassin edustusto tunnustetaan. Sama Bäckman, joka on niin kiinnostunut Jessikka Aron 300 euron sakoista:

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/08/01/aatteellin...

Donetskin kaupunkia ja aluetta on parin vuoden ajan päälliköinyt Aleksander Borodai, joka on nyt ilmeisesti Igor Girkinin tavoin kyllästynyt ja lähtenyt kotiin Venäjälle.

The Conflict in Ukraine from a Libertarian Point of View

Introduction

 

Kirjoitan ja julkaisen tähän blogiin poikkeuksellisesti jotain englanniksi, koska tämä on kansainvälinen aihe, joka kiinnostaa myös ulkomaisia lukijoita. Tästä huolimatta katson aiheelliseksi julkaista tämän kirjoituksen suomenkielisellä sivustolla. Viime vuosina minulla ei ole ollut enää aikaa kirjoittaa tätä blogia, mutta nyt teen poikkeuksen, koska tämä on yksi suosikkiaiheistani. Mutta tästä eteenpäin jatkan tätä blogikirjoitusta siis englanniksi.

Venäjä siirtää joukkoja Syyriasta, mutta minne?

Venäjä on kuulemma vetämässä joukkoja Syyriassa.  Jos asuisin juuri nyt Ukrainassa tai Georgiassa, olisin hyvin huolissani. Venäjäystävät Suomessa riemuitsevat, mutta riemu voi jäädä lyhyeksi. Kohta alkaa sairaaloiden pommitus jossain muualla.  Seuraavaa kohdetta voidaan vain arvailla.

Menetettiinkö Krim todella vai ovatko poliitikot menettäneet rohkeutensa?

Stubbin möläytys Krimin menettämisestä sai nopeasti tukea ikivenäjäystävä Tuomiojalta. On lähes käsittämätöntä,  että suomalaispoliitikot ovat jo luopumassa toivosta, kun vasta pari vuotta on kulunut Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Se, että Tuomioja on vauhdilla poistamassa pakotteita Venäjältä ei ole suuri yllätys, mutta Stubbin aivopieru oli sitä mitä suurimmassa määrin. Ikään kuin Stubb ei olisi jo ehtinyt tehdä tarpeeksi vahinkoa kokoomukselle, nyt menee myös Suomen vähäinenkin maine maailmalla.  

Itä-Ukrainassa ja Turkissa alas ammutut lennokit ovat kuin kaksi marjaa

Turkki uutisoi eilen 16.10.2015 ampuneensa alas tiedustelulennokin Turkin ilmatilassa lähellä Syyrian rajaa ja Deliosmanin kylää. Armeijan mukaan alasammutun lennokin kansallisuudesta ei ole tietoa.

Venäjä ilmoitti pian, että kaikki sen lentokoneet ja lennokit ovat tukikohdissa tai operoivat normaalisti. Venäjä kiisti, ettei Turkin alas ampuma lennokki olisi Venäjän.

Venäläiset halveksivat pehmeyttä ja joustavuutta

Nato päätti sijoittaa lisää kalustoa ja joukkoja itäiseen Eurooppaan. Määrällisesti päätös ei ole merkittävä. Sen sijaan se on periaatteessa merkittävä päätös.

Venäläiset arvostavat vahvuutta ja voimaa. Sen sijaan pehmeyttä ja joustavuutta suorastaan halveksitaan. Tämä tosiasia tahtoo usein unohtua.

Venäjä on suhteellisen kaukana

Eurooppalaisen mittapuun mukaan maanosamme merkittävin maa elää kaksoisroolissa. Samaan aikaan kun se on monien mahdollisuuksien manner, Venäjä on kiistämättä yksi osapuoli Itä-Ukrainan sodassa. Separatistien menestys on täysin riippuvainen Venäjästä. 

Venäjällä yksilön merkitys on ihan toisella tasolla kuin muualla Euroopassa. Sodan oloissa erityisyyttä halutaan korostaa. Yhteen muottiin valettua kansakuntaa ei enää ole ja tuskin tuleekaan.

Vetääkö Helsingin Sanomat lähteitä hatustaan MH17:n tutkinnassa?

Helsingin Sanomien mukaan Hollannin onnettomuustutkimuslautakunta (The Dutch Safety Board) on esittänyt, että MH17 ammuttiin alas Buk-ohjuksella. Raporttia, johon toimittaja Maria Petterson jutussaan viittaa, ei kuitenkaan näyttäisi olevan olemassakaan.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä