Tomi Tölli Havaintoja maailmalta ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Moderni Venäjä

Venäjästä ja Kiinasta, yhdessä ja erikseen

Kolmisen vuotta sitten minulla oli tilaisuus matkustaa maanteitse Suomesta Kazakstanin kautta Kiinaan ja myöhemmin palata tältä samaiselta matkalta kuuluisaa Siperian rataa pitkin takaisin kotikonnuille. Valtaisa Venäjänmaa tuli siis kuljettua - ainakin osittain - läpi kahteen kertaan. Kiinassa olen tuon matkan jälkeen käynyt toistamiseen ja sielläkin pintateitse kuljettuja kilometrejä on kaiken kaikkiaan tainnut kertyä reilusti yli kymmenen tuhatta.

 

Kun Venäjä hajosi 1918, miksi Valkoarmeija hävisi sodan?

Venäjän ja Ukrainan "vihreitä" talonpoikaisliikkeitä ja kansallismielisiä liikkeitä näyttäisi voitavan moittia siitä, etteivät ne liittoutuneet bolsevikkeja vastaan. Selitykseksi ei riitä kuitenkaan pelkkä hyödyllinen idiotismi, koska lopputulos on osaksi tarkoittamaton lopputulos: punaisten voiton varmisti 1918-21 sodassa talonpoikien ja kansallismielisten liikkeiden tekemät valinnat.  Esimerkiksi "vihreisiin" lukeutuvia mahnovilaisia näyttääkin olevan mahdollista moittia siitä, että he liittoutuivat bolsevikkien kanssa kenraali Wrangelia vastaan.

Kuluneen viikon opetuksia

Alkuviikosta Minskissä presidentti Putin sanoi haluavansa ennen kaikkea Itä-Ukrainan taistelujen lopettamista sekä osapuolten – hallituksen  ja separatistien – välisiä neuvotteluja maan ja sen itäisten osien tulevaisuudesta. Todisteet venäläisten sotilaiden tunkeutumisesta Ukrainaan presidentti kuittasi yliolkaisesti arvelemalla miesten eksyneen.

Todellisuudessa Venäjä on toimittanut koko ajan lisää aseita  ja miehiä  alueelle, ja heti Minskistä kotiin tultuaan presidentti lähetti uuden hyökkäyskiilan Asovan meren rannikkoa pitkin kohti Krimiä.

Ukraina on Neuvostoliiton luomus -saa mennäkkin!

Ukraina nyky muotoineen ja rajoineen syntyi toisen maailmansodan jälkimainingeissa osaksi Neuvostoliiton liittovaltiota.

Miksi ei voida ajatella, että kun Neuvostoliitto kaatui niin saa kaatua Ukrainakin, jos sen kokonaisuudelle ei löydy luonnollisia rajoja ?

Hajosihan Jugoslavia, Tsekkkoslovakkia jne. 

Miksi ei Ukraina voi hajota ?

Pyrkiikö EU vain täyttämään Neuvostoliiton paikan Ukrainassa?

Neuvostoliitosta EUROstoliittoon!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä