*

havaintojamatkanvarrelta

Kaikki blogit puheenaiheesta Osaamisen tunnistaminen

Koulutus on yliarvostettua

Suomessa on tällä hetkellä satoja tuhansia työttömiä ja kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja. Syitä moiseen on tietenkin monia, mutta osasyy on vääränlainen koulutuspolitiikka. En tiedä kummassa on enemmän vikaa, Suomen lainsäädännössä vai EU:n byrokratiassa, mutta ilman todistuksia osaamisesta ei ihminen saa töitä vaikka asian osaisikin, ja sitten taas toisaalta monella hankitulla osaamistodistuksella ei ole yhtään mitään väliä. Tämän lisäksi osa ihmisistä käy vuosikausien pituiset koulut tietäen vallan hyvin, että sen koulun jälkeen ei heillä ole edessä mitään muuta kuin työttömyys.

Osaamisen ja osaamattomuuden kartoituksesta

 

Turvapaikanhakijoille tehdystä osaamiskartoituksesta saa hyödyllistä näkemystä. Vastaavaa laajaa (1004 turvapaikanhakijaa) ei ole tehty vielä pakolaiskriisin yhteydessä. Kunkin osaamistaustaa pyrittiin selvittämään lyhyesti 15 - 30 minuutin ajan omakielisellä lomakkeella ja tarvittaessa myös tulkin avustuksella.

Maahanmuuttajat vahvistavat Suomen kilpailukykyä

Maahanmuuttajien kotoutumisen onnistuminen on meidän sukupolvea, suomalaista identiteettiä ja suomalaisten maailmankuvaa määrittävä kysymys. Ihmisillä on maahantulon syystä riippumatta monenlaista koulutusta ja tietotaitoa, jota me emme osaa vielä Suomessa hyödyntää. On kapea-alaista ajatella, että maahanmuuttajat voisivat työskennellä vain liukuhihna-aloilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä