Tomi Tölli Havaintoja maailmalta ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Reilu markkinatalous

Tervettä kilpailua vai jotain muuta?

Tehtyäni kirjallisen kysymyksen komissiolle Suomen traktorisäädösten asianmukaisuudesta EU-säädösten kanssa olen saanut jos jonkinlaista viestiä siitä, miten mepin ei pitäisi käyttää aikaansa moisten pikkuasioiden setvimiseen. 

Kyse on kuitenkin ihan siitä samasta terveestä kilpailusta ja harmaan talouden suitsimisesta, mitä olen poliittisen urani aikana aina edistänyt.

Robottivero ja vasektomia

Sen sijaan, että yhä enemmän tapellaan maailmanlaajuisesti keskenään, kannattaisi miettiä toimivia ratkaisuja ihmiskunnan yhä paheneviin ongelmiin (eriarvoisuus, väestöräjähdys, Afrikan ja Lähi-idän exodus, nälkä, kasvava viha, ilmastonmuutos jne).

Tässä mielestäni kaksi tärkeintä pelastuskeinoa:

Yleishyödylliset bisnekset verovelvollisiksi

Tässä maassa tehdään miljardien edestä verotonta bisnestä samalla, kun miljardeja leikataan vähäosaisilta ja heikoimmissa asemissa olevilta. Lain hengen vastaisilla käytännöillä on siirretty aktiivisesti liiketoimintaa yleishyödyllisyyden alle verojen välttelemiseksi.  Esimerkiksi otsikoissa vilkkunut VVO ei ole moksiskaan siitä, että he käytännössä varastivat miljoonia asukkailtaan, eli asiakkailtaan. Asiakastyytyväisyydellä ei ole väliä asumisbisneksessä.

Suuri (epä)reiluus-gallup – kaikki mukaan!

Ensin pieni alustus aiheeseen ja sitten pääset ”äänestämään”. 

MOT Pankkivangit ohjelma 13.6.2016 kertoi tarinan kahdesta suomalaisen pankin ylikävelemästä ex-yrittäjästä. Ohjelma oli hyvin seikkaperäinen ja sopivasti rautalangasta väännetty. Osa meistä järkyttyi näkemästään ja kuulemastaan – vihaakin nostatti moinen epäreiluus? Ylivoimainen enemmistö ohjelman katsojista todennäköisesti kuitenkin ajattelee, että ”kaikennäköistä”, eikä mieti asiaa sen enempää.

Reilut markkinat tarvitsevat viheliäiden verta

Toimiva markkinatalous on riippuvainen ajantasaisista ja vahvoista säännöistä, joita tulee valvoa tehokkaasti. Tehokas valvonta tarkoittaa samalla nopeaa ja vaikuttavaa sääntöjen rikkojien toiminnan estämistä ja väärinkäytön saattamista mahdollisimman nopeasti loppuun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä