Tomi Tölli Havaintoja maailmalta ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Siirtoäänivaalitapa

Vaalilaki suosii Laura Huhtasaarta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok) paistattelee maan isän kannatusluvuissa. Moni ajattelee, että presidentinvaalit ratkaistaan jo ensimmäisellä kierroksella, mutta itse en usko siihen. Niinistö tullaan haastamaan joka puolelta, ja tyytymättömyys ja eri vaihtoehdot nousevat pintaan. Vaalilakimme saattaa kääntää vaakakupin niin, että Laura Huhtasaari (ps) pääsee hänen kanssaan toiselle kierrokselle.

Hesarin pääkirjoitus oli hölmö

Marko Junkkari kritisoi pääkirjoituksessa (HS 5.6.2016: Li Anderssonin lupaus oli hölmö) Vasemmistoliiton puheenjohtajavalinnan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen vaalitapaa, jossa äänestäjillä on mahdollisuus ykkösvaihtoehdon lisäksi äänestää myös toiseksi parhaaksi katsomaansa ehdokasta. Kolumnin kritiikki on paikallaan vain jos Anderssonin ja Pekosen lupausta tulkitsee kuin piru raamattua.

Naureskellaanko Mikko Merikivelle vai siirrytäänkö asiaan?

Tällä hetkellä toiseksi suosituin video Ylen Vaaligalleriassa on Mikko Merikiven haastattelu. Syy katselukertojen suureen määrään vaikuttaisi olevan Mikon ulosannin erikoisuus.

Nuorisovaalit osoittavat siirtoäänivaalitavan tarpeen

Nuorisovaalit on nyt käyty ja tulokset näkee täältä: http://www.aantenlasku.fi/

Valtakunnallisesti Muutos 2011:stä valittiin Kyuu Eturautti Uudeltamaalta. Muista pienpuolueista valittiin Piraattipuolueesta 7, Itsenäisyyspuolueesta kaksi ja SKP:stä yksi.

Keski-Suomen Muutos 2011:n tulokset olivat seuraavat:
Merikivi, Mikko Muutos 2011 (Förändring 2011 ) ääniä 143, vertausluku 156.00
Vainionpää, Ville Muutos 2011 (Förändring 2011 ) ääniä 13, vertausluku 78.00

Parempia päättäjiä paremmilla äänestyksillä!

Näin vaalien alla moni äänestäjä turhautuu. Ehdokkaista kyllä löytyy paljon tietoa, mutta mikä on yhden äänen merkitys? Todennäköisesti annat äänesi ehdokkaalle, joka ei sitten pääsekään läpi. Ja ääni menee jollekin hänen sattumanvaraiselle puoluetoverilleen, josta joko pidät tai et pidä. Tai sitten ehdokas olisi päässyt läpi ilmankin sinun ääntä.

Voisiko asiat tehdä paremmin? Voi!

 

Siirtoäänivaalitapa, STV

Vaalikone ehdottaa jotain ihan nobodya

Ei tuo kyllä tule menemään läpi. Kuka kumma tuo on?  Eikä nämä tule saamaan ketään läpi kuitenkaan!

Tällaisia tuntemuksia on saattanut herätä useammallekin vaalikoneen täyttäjälle. Ja näin tulee varmasti vielä käymään, kunhan vaalikevät pääsee uusien vaalikoneiden kautta täyteen vauhtiin. Ehdokkaita on pilvin pimein, mutta ketä sieltä oikeasti kannattaisi äänestää. Äänesi on toki arvokas, mutta saattaa mennä täysin hukkaan. Miten teet valinnan?

Epätasapuolinen vaalitapamme

Suhteellisessa vaalitavassa, joka Suomessa vallitsee, vaaleihin osallistuneen liittouman paikkamäärä on suhteessa liittouman ehdokaslistan yhteisäänimäärään. Tarkemmin sanottuna täällä on kansanedustajan paikkojen jakoperiaatteena käytössä D'Hondtin menetelmä.

Wikipedian artikkelin (https://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4) perusteella voin laskennallisella esimerkillä perustella, miksi nykyinen paikkojenjakoperiaate suosii puolueiden olemassaoloa seuraavasti:

1. Paikkoja on jaettavana 3 ja vaalipiirejä on yksi.

Siirtoäänivaali: Askel kohti parempaa demokratiaa.

Saavut aamupäivän uuvuttamana lounastunnille. Tarjolla on neljää erilaista sapuskaa. Tasa-arvon nimissä kaikki syövät kuitenkin saman lounaan: päätös tehdään äänestämällä. Eniten ääniä saanut voittaa, kuten aina. Haluaisit kovasti pastaa, mutta tiedät työkavereidesi vahtivan hiilareitaan. Inhoat kalaa yli kaiken, mutta se on monien mielestä paras vaihtoehto - äänestät curry-kanaa, jotta se voittaisi ja välttäisit kala-aterian. Kasviskeitto sai kuitenkin eniten ääniä. Älytöntä? No, näin toimivat meidän vaalimmekin. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä