*

havaintojamatkanvarrelta

Kaikki blogit puheenaiheesta Sodan uhka

2018 - uusien sotien vai vahvistuvan toivon vuosi?

Ensi vuonna toteutuvan kehityksen pääkysymys on, ajautuvatko suurvallat uusiin sotilaallisiin konflikteihin ja niiden myötä vastakkain keskenään. Mutta toki ensi vuosi voi jäädä historiaan myös ihmiskunnan lisääntyvän järkiintymisen yhtenä merkkipaaluna.

Miksi sodan uhat ovat kasvussa?

Umpikujasta ratkaisuihin Pohjois-Koreassa

Me olemme nopeasti lähestymässä tilannetta, jota harva haluaisi olla todistamassa. Pohjois-Korean ydinasevalmistelujen odotettua nopeamman etenemisen vuoksi maailma on uuden sotilaallisen konfliktin kynnyksellä Donald Trumpin toimiessa Yhdysvaltain presidenttinä.

Eskaloituvan konfliktin riski

Onko Donald Trumpista tullut liian iso riski Yhdysvalloille?

Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos selvisi puolisen vuotta sitten, ja virassaankin Donald Trump on ehtinyt olla kolme ja puoli kuukautta. Taivas ei ole pudonnut, mutta lyhyeksi on jäänyt presidentin ansiolistakin. Sieltä löytyvät lähinnä korkeimman oikeuden jäsenen nimitys ja Obamacaren kumoavan lain läpimeno edustajanhuoneessa. Verouudistuksia ja suuria infrastruktuuri-investointeja joudutaan odottamaan, mikä näkyy myös markkinoiden reaktioissa. Pääongelmaksi ovat kuitenkin muodostuneet presidentin henkisen kapasiteetin rajoitteet.

Presidentti Putin ahtaassa raossa

Kansainvälinen tilanne on huonontunut merkittävästi viime viikkoina, ja nyt keskeiseksi tehtäväksi on noussut pääsytien löytäminen rauhallisemmille vesille. Presidentti Putinilla on iso riski ajautua tuon prosessin suurimmaksi häviäjäksi.

Uuden kansainvälisen tilanteen muodostuminen

Uhkapelien aika

Neljä päivää ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia totuus tulevasta presidentistä alkaa vähitellen paljastua muun muassa The Timesin tekemän haastattelun ansiosta. Tuo totuus merkitsee etenemistä suurpoliittisesti hyvin herkkään ja vaaralliseen tilanteeseen, johon liittyviä riskejä on paras päästä purkamaan mahdollisimman nopeasti.

Kaksi miestä, yksi maailmankuva

UPI-FIIA: Venäjän uhka kasvaa – sumutusta, shakkipeliä vai vääräuskoisuutta?

(Ulkopoliittinen instituutti julkisti paljon mediatilaa saaneen raportin Venäjästä, sen nykytilasta ja erityisesti arvioiduista vaikutteista Suomeen ja meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ~ http://www.fiia.fi/fi/publication/607/venajan_muuttuva_rooli_suomen_lahialueilla - )|1

Haluaako Venäjä sotaa? - Lavrovin lausunto ja balttialainen näkökulma

Haluaako Venäjä sotaa?  - Lavrovin lausunto ja balttialainen näkökulma

Sotilaspoliittiset uhkat Itämeren rannoilla ja pohdintaa Venäjän ”vastatoimista”.

*

Ulkoministeri Sergei Lavrov lausui Dagens Nyheterin haastattelussa 29.4.2016:

Olemmeko matkalla rauhaan vai sotaan?

Tulitus on viestinten mukaan laantunut viime yönä Syyriassa. USA ja Venäjä ovat kuitenkin ilmoittaneet jatkavansa iskuja ääri-islamistisia terroristeja vastaan. Niin kurditkin, joita Turkki pitää terroristeina ja joita vastaan se jatkaa omaa sotaansa. ISIS ja al Qaida taistelevat kaikkia vastaan huolimatta kaupankäynnistään al-Assadin juntan kanssa. Viimemainittu aikoo vastata itseään vastaan suunnattuihin hyökkäyksiin, ja niin tekee jäljellä oleva maltillinen oppositiokin. Venäjä sentää joutunee imagosyistä hillitsemään siviilikohteisiin suunnattuja pommituslentojaan.

Aika toimia rauhan puolesta

Tilanne lähi-idässä on muuttumassa koko ajan vaarallisemmaksi, eikä aikamme poliittisilla johtajilla näytä olevan hallussaan tehokkaita keinoja jännityksen lievittämiseksi. Siksi meidän tavallisten kansalaisten on aika miettiä, mitä voimme tehdä rauhan säilymisen eteen.

Kriisin monet ulottuvuudet

YHTEISTYÖTÄ VAI RAUTAA RAJALLE?

Lahteen oli saapunut eilen maamme Venäjä-suhteiden tutkimuksen ja tuntemuksen valtakunnallinen kärki Historiapäiville ja KSL:n ja Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön järjestämään Venäjä ja Ukrainan kriisi seminaariin.

Paikalla näissä olivat suurlähettiläs Heikki Talvitie, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro, maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki, sotilastutkija VTT Pekka Visuri, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola ja historian tutkija ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä