*

havaintojamatkanvarrelta

Suomen talouden tila

Salailijahallitus

Valtioneuvosto aloitti tänään puoliväliriihensä perehtymällä makrotaloudelliseen tilanteeseen VM:n tuoreen ennusteen valossa. Ministerit esittivät omia arvioitaan hallituksen edessä olevista tehtävistä iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Valtakunnassa kaikki hyvin - vai onko sittenkään?

Alkajaisiksi kirjailijasta yhteiskunnan nykytilanteen ja erityisesti maahanmuuttopolitiikan johtavaksi asiantuntijaksi kohonneen Jari Tervon mietteet eräässä syksyisessä Pressiklubissa, jonka teema oli Suomen turvapaikkapolitiikan moraali. Muistiinpanot hänen kommenteistaan ovat lojuneet "pöytälaatikossa" siitä lähtien, joten pahoittelen, jos litteraatiossa on puutteita.

Tervo:

SUOMEN MUINAISHISTORIAN SALATTU TOTUUS

Mielenkiintoinen kirjoitus Suomen muinaishistoriasta jäljempänä, jonka tiimoilta otan kantaa.

Kolme tietäjää ja Suomen talous

Juha Sipilän johdolla runsas vuosi sitten muodostettu kolmen puolueen hallitus lupasi saattaa Suomen talouden kestävään kasvuun niin, että työllisyysaste nousee 72 prosenttiin ja julkistalouden velkaantuminen taittuu ensi eduskuntavaaleihin mennessä. Nyt hallitus on saanut kolmen johtavan ekonomistin – Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän – arvion talouspoliittisen linjan oikeellisuudesta (ks. linkki).

Nouseeko talous paronin opein?

1700-luvulla elänyt legendaarinen valehtelija paroni von Münchhausen vakuutti kaiken muun ohella vetäneensä itsensä hiuspalmikosta ylös suonsilmästä. Kutakuinkin yhtä uskottava on se tapa, jolla maailman ja sen mukana myös Suomen taloutta yritetään nykyisin vetää nopeampaan kasvuun.

Suomi

Paul Krugman: Finland is the new sick man of Europe

Uuden Suomen Puheenvuorossa ei  juurikaan enää ole eurokriittisiä kirjoituksia. Onkohan pyyhkeet heitetty kehiin? Suomi on nyt sisäisen devalvaation koekaniini.

Suomesta on tullut Pohjolan DDR eli Itä-Ruotsi

Kun katsoo Suomen ja Ruotsin kansantalouden kehitystä tulee väkisinkin mieleen, että Suomesta on tullut Itä-Ruotsi eli samanlainen kuin oli Itä-Saksa suhteessa Länsi-Saksaan.

DDR:n talouden pääpaikka oli Moskovassa samalla tavalla kuin Suomen talouden pääpaikka on Frankfurtissa

Nyt sisäisellä devalvaatiolla Suomea ajetaan alas samalle tasolle suhteessa Ruotsiin kuin oli DDR suhteessa Länsi-Saksaan.

Saattohoitopotilas nimeltään Suomi

Sipilän hallitus asetti hallitusohjelmassaan tavoitteekseen, että  ”velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021. Kokonaisveroaste ei nouse”.

Älä syö keltaista lunta

Useimmat pikkulapset tietävät, ettei keltaista lunta kannata syödä. Monet tosin oppivat tämän karvaasti kantapään kautta, kun eivät ymmärrä syy ja seuraus –yhteyttä vaikka sen itse näkevät: kun naapurin koira käy talvella tarpeillaan, ei lumi enää ole valkoista.

Monen poliitikon ja johtajan kannattaisi kuitenkin pitää tämä esimerkki mielessään, ettei tulisi hölmöiltyä. Eli kun joku asia ei näytä normaalilta, kannattaa miettiä tavallista tarkempaa, ettei jää paha maku suuhun.

Tässä muutama viimeaikainen havainto ”keltaisesta lumesta”.

Tuoreita talouskuvia Suomesta

EU:n komissio julkisti tänään uusimman talousennusteensa. Ennuste antaa lisäinformaatiota siitä, miten Suomen taloudessa on mennyt ja odotetaan menevän muuhun Eurooppaan verrattuna. Tilanteen havainnollistamiseksi liitän mukaan ennusteessa olevan kuvion (kuvio 1), jossa tarkastellaan EU-maiden odotettavissa olevaa kasvua tänä ja ensi vuonna.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä