Tomi Tölli Havaintoja maailmalta ja maailmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Uusi työ

Työnteko uudistuu ja uusia käytäntöjä on tarjolla myös kaupungin virastoihin!

Työ muuttuu koko ajan ja sitä tehdään yhä enemmän ajasta tai paikasta riippumatta.  Nykyiset työkalut mahdollistavat työn tekemisen vaikka toiselta puolelta maapalloa. Itse työskentelen keskimäärin kaksi päivää viikosta kotitoimistolla ja koen voivani tehostaa työajankäyttöä huomattavasti. Työmatkoihin kulutetun ajan voi käyttää joko työhön tai harrastuksiin. Tämä on hyvä keino säästää aikaa ja luontoa, kun ruuhkassa seisominen vähenee huomattavasti.

Perhe on nostettava takaisin hyvän elämän keskiöön

Perheiden ja parisuhteiden nostaminen jälleen hyvän elämän keskiöön vaatii poliittista tahtoa ja nykyisten valtion tukirakenteiden uudelleen tarkastelua. On aika sanoa ei työelämän joustamattomuudelle, joka on jo vuosia pompotellut perheitä ja parisuhteita. Perhe tai parisuhde ei voi olla työelämään nähden vain satunnainen projekti, josta tukee kyetä joustamaan ollakseen menestyvä. Vääristyneen markkinatalouden vaatimus perheen loputtomasta joustosta syö jaksamista, on perimmäinen syy tasa-arvo-ongelmiin ja on hyvälle lapsuudelle vahingoksi.

Valitse se vähemmän kuljettu polku - paitsi Keskuspuistossa

”Metsässä kulki kaksi polkua. Valitsin niistä vähemmän kuljetun. Se on kaikki mitä olen tehnyt”. Näin kerrotaan runoilija Robert Frostin sanoneen. Nykyaikana rohkaistaan etsimään sitä omaa juttua. Sosiaalinen paine tehdä samalla lailla kuin kaikki muut on vähentynyt ainakin mitä uravalintoihin tulee. Se että pelinkehittäjät, ohjelmoitsijat, start up -yrittäjät, luovat tekijät ovat silloin tällöin saaneet harrastuksestaan myös toimeentulon, on toiminut innostavana esimerkkinä sille, että kannattaa tehdä sitä missä juuri itse on taitava.

Työelämäkeskustelun harhat - mistä ne syntyvät

Asiantuntijat ja kaiken maailman gurut puhuvat työn muutoksesta. Muutoksen arvioinnissa näyttää kaksi asiaa menevän sekaisin. Ihmisen toiveet paremmasta tulevaisuudesta ja yleisen taloustilanteen aiheuttama karu realismi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä